juni 17, 2024
håndboldsko

Håndboldsko: guide til det rigtige par

Nedenstående indlæg er lavet med inspiration fra sport-net-dk: håndboldsko

 

Når man er håndboldspiller er det vigtigt at have det rigtige udstyr. Ligesom hvis man spiller fodbold har man brug for et par fodboldstøvler og benskinner, og når man spiller badminton har man brug for et par badmintonsko og en ketcher. Det forholder sig dog sådan ved håndbold, at det vigtigste udstyr uden tvivl er ens håndboldsko. Derfor er der forskellige ting man skal være særligt opmærksom på når man skal købe sine nye håndboldsko.

 

håndboldsko
håndboldsko

Fokuser på stabilitet

Stabilitet er grundelementet for at kunne stå fast og lave retningsskift når du kører mand-mand og man ej har høj kraft ind i omstændighederne. Når man bør ændre retning bruger man kun et ben for at støde fra med, det sætter store forventninger til håndboldskoen, fordi de får lagt hele din kropsvægt på et lille stykke af håndboldskoen. I denne henseende er det yderst vigtigt at håndboldskoen ikke viger, fordi det kan minimere chancen for retningsskift. I håndboldsko er stabiliteten desuden bedret utroligt over de sidste par år, dette er fordi at flere spillere på et tidspunkt begyndte at benytte sko til løb, fordi de efterspurgte bedre stødabsorberende sko til håndbold. Men fordi denne model fodtøj ikke er velegnet til retningsskift begyndte mange flere ankelskader og knæskader, simpelthen fordi skoen var for høj i sålen og ikke stabil nok. Det har man nu udviklet en måde, så overdelen på nutidens håndboldsko er meget mere stabil og låser foden mere fast mod sålen, så du kan undgå at smutte rundt og at foden kommer ud over bunden hvis man må skifte side.

 

Men glem ikke stødabsorbering

Evnen til at absorbere stød er påkrævet når man snakker håndboldsko, og derover er det vigtigt at dine fodtøj er stødabsorberende mindst i bagstykket og gerne i både bagstykket og stykket forrest. Når man bevæger dig op af banen er det uundværligt med aflastning og helst når du lander ovenpå et hop skal man prøve på at minimere de stød og vibrationer, som sendes op igennem fod, knæ og hofte mest muligt. Hvis man ikke mindsker stødene kan du erhverve sig overbelastninger og skal stoppe for en stund.

 

En sidste ting, vægten!

Hvor meget dine håndboldsko vejer er også vigtig, fordi det kan være en fordel at have så let fodtøj som muligt, da det er lettere at flytte fødderne i tyndt fodtøj. Hvor lette dine håndboldsko er, har en indflydelse på dit spil, fordi det er nemmere at bevæge fødderne i lette sko. Dog skal det siges at når du er streg er det at fortrække at have stabilitet frem for mindre vægt i sine håndboldsko. De mindre tunge håndboldsko er generelt til fløjspillere, som har høj fart, der kan anvende hvis der skal laves retningsskift. På den anden side er de andre positioner stadigvæk ønsker mere eksplosivet, som starter med at skifte retning og i denne henseende er stabilitet vigtigere.
Det betyder altså overordnet set du har gode muligheder for at bevæge dig hurtigt over banen, men det skal ikke være på bekostning af stabiliteten. Fordi hvis man har manglende stabilitet i skoen, har man en øget risiko og sandsynlighed for at pådrage sig skader, vrid og belastninger af muskler og led. Det er altså faretruende at have for lette sko, dog med mindre man er en fløjspiller, der altid bevæger sig hurtigt, eksplosivt og kraftfuld over hele banen, og særligt i kontrasituationerne. Mens en bak, center og streg, skal være mere fysisk og kunne sætte deres direkte modstander i en mand mod mand duel, og der er stabilitet vigtigt så man undgår vrid i de hurtige retningsskift når man skal sætte sin direkte modstander.